2013. március 26., kedd

Kis túlélő

Egyik orchideám ellentmond minden szakkönyvben leírttal. A többi növényem az északi párkányon kapott helyet, igaz, sokszor olvastam, hogy nem szeretik az északi fekvésű ablakokat, mégis szépen zöldelnek és fejlődnek. De az egyik, amelyikről most szó lesz elképesztő változáson ment keresztül rövid idő alatt.
Mindig a párkányon, vagy az ablak melletti kis asztalkán tanyázik, fényt is kap, vizet is, itt minden a szakkönyvekkel megegyező módon történik, napos, de ne égető napos helyen van, bár télen a napnak nincs is akkora ereje, hogy kárt tegyen a leveleiben, és időnként ha kezd halványzöldes lenni a gyökere, lezuhanyozom, a tálkájában egy kevésbe vizet hagyok, ami 1-2 nap alatt elpárolog és nem rohasztja a gyökereket.
Az egyetlen eltérő dolog a szellőztetés. Sajnos az ablak mellől nem tudom nagyon elpakolni, ha kinyitom az ablakot, mindig a radiátor melletti asztalkára kerül, hogy ne legyen huzatban, és meg ne fázzon, de leginkább a huzat miatt nem teszem vissza ilyenkor az ablakba, félek, hogy becsukódik az ablak és leveri az orchideámat.
Gondolom a hideg szellőztetések miatt felerősödött benne a túlélési ösztön, de a minap amikor meglocsoltam 4 kezdemént találtam rajta, amiből egy nem gyökérkezdeményhez hasonlít, bizakodom, hogy végre lesz egy szár, ami bimbókat hoz, és elmondhatom, hogy van egy virágom, amit nem virágzó állapotban hoztam, hanem elvirágzás után sikerült ismételt virágzásra bírnom :)

Az első képen elég szerintem gyökérkezdeményei vannak, a korábbi új gyökerek hasonlóan jöttek elő, de a második képen eléggé szárgyanús, remélem hamarosan kiderül, mi lesz belőle :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése