Nem is tudtam, de szerintem nem én vagyok az egyetlen, akinek ez az információ ismeretlen volt. Kevesen tudják ugyanis, hogy a konyhában használt és nálunk is kedvelt vanília is az orchidea félék családjába tartozik. Ezt a különleges fűszernövényt, ami az orchideák családján belül a vanilla fajhoz tartozik otthon nehéz lenne tartani, mivel az őserdők mélyén a párás meleg trópusi klímán őshonos.
A vanília egy kúszó őserdei növény, amely légygyökerekkel kapaszkodik meg a fákon, a nedvességet a levegőből nyeri a léggyökerein keresztül. Ez a faj sem szereti tűző napfényt, inkább az árnyékosabb helyeket szereti, de ha túl sötét helyen telepszik meg, az csökkentheti a virágzást. Ez még nem is lenne annyira nehéz, például egy félárnyékos helyet a lakásban mindig lehet találni, ahol van napfény, de nem tűző, és nem égeti meg a növényt. Azonban amit nehéz lenne megteremteni, hogy 60%-os legyen az árnyék, és ami még nehezebb, az a megfelelő páratartalom előteremtése, mert a növénynek szerves tápanyagon kívül 90%-os páratartalomra és évi 2500mm csapadékra van szüksége, amit kb. 40-60 naponként kell egyenletesen megkapnia. Emellett 20-25°C az ideális, ennél melegebb helyen a növény elpusztul.
Hát igen, sajnos amilyen gyönyörű, mégis a legérzékenyebb az összes orchidea fajta közül, így a termesztésére alkalmas hely igen korlátozott. Így már világos számomra, miért kerül olyan sokba a vanília a boltokban.
Azonban nem mindegyik vanília használható fűszerként, csak kb. 30 olyan faj létezik a több száz tagból, amit erre a célra felhasználhatnak.
Ha érdekel az egész cikk, IDE KATTINTVA elolvashatod.
Tisztelt Cikkíró! A mellékelt fotón nem vanília orchidea van.
VálaszTörlés